Rb: intrekken asielvergunning vanwege onjuiste info terecht, nieuw asielverzoek mogelijk

De staatssecretaris heeft de asielvergunningen van twee vreemdelingen ingetrokken vanwege het verstrekken van onjuiste informatie en tegelijkertijd uitzetting achterwege gelaten vanwege de aannemelijkheid dat zij bij terugkeer als alleenstaande Tamilvrouwen een reëel risico lopen op een behandeling in strijd met 3 EVRM.

De vreemdelingen stellen dat, alhoewel zij onjuiste gegevens hebben verstrekt, deze gegevens niet zouden hebben geleid tot afwijzing van de oorspronkelijke aanvraag. Daarnaast voeren zij aan dat verweerder hen ten onrechte heeft verwezen naar Ter Apel, nu al voor de bestreden besluiten de personalia van de vreemdelingen in het BRP waren gecorrigeerd. Voorts voeren zij aan dat in redelijkheid van intrekking van de verleende verblijfsvergunningen moet worden afgezien.

Naar het oordeel van de rechtbank heeft de staatssecretaris bij de intrekkingen voldaan aan de lijn die volgt uit verschillende Afdelingsuitspraken (ECLI:NL:RVS:2013:BZ9020 en ECLI:NL:RVS:2018:66). Het is niet relevant of de vergunningen ook zouden zijn verleend als de vreemdelingen bij de aanvraag de juiste naam zouden hebben gebruikt of als de vreemdelingen hun personalia in de BRP hebben gewijzigd voordat de bestreden besluiten werden genomen. Ook oordeelt de rechtbank dat de staatssecretaris niet bij het intrekkingsbesluit moet beslissen over de verlening van een nieuwe asielvergunning. De vreemdeling zullen een nieuwe asielaanvraag moeten indienen, waarbij de rechtbank opmerkt dat zij deze nieuwe aanvraag aan zichzelf hebben te wijten en dit al veel eerder hadden kunnen indienen.

Tevens oordeelt de rechtbank dat de staatssecretaris zich niet ten onrechte op het standpunt stelt dat niet is gebleken van bijzondere feiten of omstandigheden die er toe leiden dat de verleende vergunningen niet zouden worden ingetrokken. Ondanks dat de vreemdelingen al langere tijd in Nederland verblijven en de procedure al langer loopt, moeten vreemdelingen die op basis van onjuiste informatie rechten verwerven, er rekening mee houden dat er op enig moment rechtsherstel kan plaatsvinden.

Beroepen gegrond.
Rb Arnhem, Sri Lanka, NL19.21864, NL19.21865 en NL19.21866, 17.7.20