Rb: twijfel over crisisbehandeling in Armenie

De vreemdeling is een Armeense vrouw die om uitstel van vertrek vraagt op grond van artikel 64 Vw. De staatssecretaris heeft op grond van overgelegde BMA-adviezen haar verzoek afgewezen omdat medische behandeling voor haar in Artmed Medisch Centrum te Yerevan (Artmed) aanwezig is. De vreemdeling heeft met een dienstdoende arts op het Stress Centrum, een onderdeel van Artmed gesproken, waarbij het BMA-advies is doorgenomen. Deze gaf aan dat het Artmed niet geschikt is voor een patiënt met recente suïcidepogingen dan wel suïcidale ideaties, omdat het Rehabilitation Center alleen over een open afdeling beschikt met niet-afgesloten (open) ramen.

De voorzieningenrechter heeft naar aanleiding van deze informatie overwogen dat de staatssecretaris het BMA om een reactie had moeten vragen. In bezwaar heeft het BMA een nieuw medisch advies uitgebracht. Anders dan de staatssecretaris betoogt, volgt uit de bijgevoegde documenten niet dat crisisbehandeling mogelijk is in Artmed. De rechtbank volgt de vreemdeling dan ook in haar standpunt dat er twijfel bestaat aan de juistheid van het BMA-advies en dat de staatssecretaris dit advies daarom niet zonder meer aan het bestreden besluit ten grondslag kan leggen.

Het HCA-rapport betreft voorts een algemene beschrijving van de gesteldheid van de psychiatrische gezondheidszorg in Armenië en meer in het bijzonder van de omstandigheden waaronder patiënten in de psychiatrische instellingen leven. Nu uit het BMA-advies volgt dat crisisbehandeling noodzakelijk is, sluit de rechtbank niet uit dat de in het HCA-rapport omschreven omstandigheden voor patiënten in psychiatrische instellingen in dit geval relevant zijn. Het BMA heeft niet onderzocht of de door het HCA geconstateerde misstanden nog actueel zijn.

Rb Haarlem, AWB 18/7738, AWB 18/7739, 25.3.19