SvJ&V: strenge aanpak vreemdelingen in DetentieCentrum Rotterdam nog nodig

Het WODC-onderzoek beschrijft dat er een verschuiving heeft opgetreden in de typeringen van vreemdelingen die de afgelopen jaren in bewaring zijn gesteld. Zij zijn veelal jonger en voor een groter deel afkomstig uit Noord-Afrikaanse landen. Zij vertonen agressiever gedrag bij binnenkomst en een deel van hen heeft statistisch gezien een grotere kans om een strafmaatregel opgelegd te krijgen.

Hoewel het proces om minimale beperkingen te bieden binnen vreemdelingenbewaring onverminderd blijft, is het randvoorwaardelijk dat dit plaatsvindt in een detentiecentrum waar de orde, rust en veiligheid adequaat gehandhaafd kunnen worden. Het bijgevoegde rapport bevestigt dan ook de noodzaak voor het handhaven van de mogelijkheden van de directeur om maatregelen te nemen ten aanzien van overlastgevende vreemdelingen in bewaring, zoals beschreven in de novelle.

https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/kamerstukken/2022/03/11/tk-kabinetsreactie-wodc-rapport-inzake-de-beheerslast-in-detentiecentrum-rotterdam/tk-kabinetsreactie-wodc-rapport-inzake-de-beheerslast-in-detentiecentrum-rotterdam.pdf, 11.3.22