Rb: wetswijziging nodig voor afgewezen asielverzoek zonder terugkeerbesluit

Eiseres is Rwandese en geboren in 1944. Zij is eerder in het bezit geweest van een verblijfsvergunning en het Nederlanderschap. In 2017 is het Nederlanderschap ingetrokken vanwege 1F. Momenteel loopt hiertegen nog een klacht bij het EHRM, hierop is nog niet beslist. In deze beroepszaak staat de asielaanvraag centraal die eiseres na de intrekking van haar Nederlanderschap heeft ingediend....

De rechtbank overweegt het volgende. Het Hof heeft geoordeeld dat de Terugkeerrichtlijn niet toestaat dat een terugkeerbesluit wordt vastgesteld voor een derdelander wanneer vaststaat dat zijn verwijdering naar het beoogde land van bestemming voor onbepaalde tijd is uitgesloten op grond van het beginsel van non-refoulement. Daarom heeft verweerder het eerder uitgevaardigde terugkeerbesluit ingetrokken. Uit de Terugkeerrichtlijn volgt niet dat in een dergelijke situatie aan een vreemdeling een verblijfsvergunning zou moeten worden verleend. ....   Ook het Handvest biedt geen aanknopingspunten voor het oordeel dat aan eiseres op grond daarvan een verblijfsvergunning moet worden verleend. In het geval van eiseres is ook niet gebleken dat zij door afwijzing van de aanvraag in een situatie terecht komt waarin haar minimale grondrechten worden geschonden.

Nu verweerder volgens het Unierecht verplicht is om, wanneer verwijdering naar het beoogde land van bestemming voor onbepaalde tijd is uitgesloten op grond van het beginsel van non-refoulement, af te zien van het uitvaardigen van een terugkeerbesluit, moet de nationaalrechtelijke bepaling die hiertoe wél verplicht in dit geval buiten toepassing worden gelaten. De rechtbank ziet in dat licht wel aanleiding om de wetgever uitdrukkelijk mee te geven op korte termijn een oplossing te vinden voor deze nieuw ontstane situatie en daarbij rekening te houden met minimale grondrechten die moeten worden gewaarborgd.

Rb den Haag NL23.14839, 16.11.23
https://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBDHA:2023:17863