SvJ&V: registratie staatloosheid in BRP niet relevant voor buitenschuld-status

Ingevolge de Wet BRP kan een gesteld staatloze als staatloos in de BRP worden ingeschreven. De BRP is primair een registratie van een aantal basisgegevens over personen met het doel deze te verstrekken aan overheidsorganen ter ondersteuning van hun taken. Pas nadat een uit de BRP verstrekt gegeven door een overheidsorgaan is overgenomen in een beslissing t.a.v. de betrokken persoon, krijgt dit gegeven voor die persoon daadwerkelijk rechtsgevolgen. Het is dan ook niet bedoeld voor ingewikkelde beoordelingen zoals of iemand staatloos is, als hiervan niet evident sprake is. Dit betekent dat onder degenen die zijn ingeschreven met het gegeven dat hun nationaliteit onbekend is, zich personen kunnen bevinden die bij nader onderzoek als staatloos moeten worden aangemerkt.

Het feit dat een vreemdeling staatloos is, is niet op zichzelf een grondslag voor het verlenen van een buitenschuldvergunning en maakt ook het toetsingskader van para. B8/4 Vc niet anders. Bij de beoordeling wordt natuurlijk wel de vraag meegenomen welke rol zijn of haar staatloosheid speelt in de mogelijkheden om terug te keren naar dat land.

Binnen de EU is het staatlozenbeleid divers. Frankrijk, Italië, Hongarije, Letland, Spanje, Kroatië en het VK kennen een verblijfsrecht o.b.v. vastgestelde staatloosheid. In België kan een verblijfsvergunning worden aangevraagd nadat de staatloosheid is vastgesteld op grond dat het onmogelijk is om terug te keren naar het land van herkomst. In weer andere landen kunnen staatlozen alleen reguliere vormen van verblijf aanvragen of kan een beroep worden gedaan op asiel of internationale bescherming.

antwoord kamervraag 2242, 9.4.19
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20182019-2242.html