Agenda

Tentoonstelling: 'Ik ben een geboren buitenlander', 23 sep - 3 jun 2018 Stedeljk Museum A’ dam

Het Stedelijk Museum Amsterdam onderzoekt in een aantal tentoonstellingen in 2017-2018 verschillende aspecten van het thema migratie. In “Ik ben een geboren buitenlander” staat de collectie van het museum centraal: Hoe verhouden kunstenaars zich tot migratie, en op welke wijze brengen ze dit thema in beeld?

De tentoongestelde werken variëren van foto’s van de Nederlandse migranten die rond 1900 arriveerden op Ellis Island, New York en Surinaamse Nederlanders die zich in de jaren ’70 vestigden in de Bijlmer, tot meer actuele beelden van vluchtelingen aan de kust van Zuid-Spanje.

http://www.stedelijk.nl/tentoonstellingen/ik-ben-een-geboren-buitenlander

Tentoonstelling BAK: Compromiso Político van Matthijs de Bruijne, 10feb-15apr Utrecht

Een groot deel van Compromiso Político is gewijd aan de langdurige samenwerking (2011-heden) met de Vakbond van Schoonmakers FNV en analyseert manieren om kunst en sociale strijd samen te brengen. In de tentoonstelling wordt gezocht naar verbindingen tussen artistieke praktijk en politieke basisbewegingen in de gedeelde onderliggende ervaring van precariteit; in vormen van representatie en protest; en in het verlangen naar nieuwe beelden en verbeeldingen die werken naar sociale rechtvaardigheid.

Bij de tentoonstelling vindt een serie van lezingen en gesprekken over de rol van kunst in sociale bewegingen plaats, getiteld Propositions #3: Art as Commitment. Met bijdragen van Matthijs de Bruijne, Graciela Carnevale, Femke Kaulingfreks, Sven Lütticken, Merijn Oudenampsen en Cecilia Vallejos, evenals een screening van De Bruijne’s werk Het Museum van de Straat (2013).

Opening op 10 februari, 13.30–17.00 uur, met: Propositions #3: Art as Commitment, lezingen en gesprekken over de rol van kunst in sociale bewegingen. Meer informatie: bakonline.org.

Waken bij het Grensdetentiecentrum op Schiphol in de lijdenstijd, 14feb -30mrt 14-15.30u

In de veertigdagentijd wordt elke zondag gewaakt bij het detentiecentrum Schiphol. Steeds wordt de wake door een andere organisatie voorbereid.

 • 14feb    Konferentie NLse Religieuzen
 • 18feb    Jeannette Noelhuis
 • 25feb    Kleiklooster & St Adelbertabdij
 • 4mrt      Dorothy-gemeenschap
 • 11mrt    Kerken uit de Haarlemmermeer & Stem in de Stad Haarlem
 • 18mrt    Dominicuskerk, Keizersgrachtkerk & Ekklesia Amsterdam
 • 25mrt    Kerken Amsterdam Oost
 • 30mrt    Franciscaanse Vredeswacht

Locatie: Justitieel Complex Schiphol, Duizendbladweg 100 Badhoevedorp
OV: uitstappen halte Marechausseekazerne
Of meerijden : 13.30 vanaf restaurant Wagamama, Zuidplein 12 bij Station Amsterdam Zuid
Info: www.schipholwakes.nl of 06 30295461

Leerstoel Migratie- en Migrantenrecht 2018, 13mrt, 24apr, 15mei, 13-17u Antwerpen

De Leerstoel Migratie- en Migrantenrecht is een juridische collegereeks van het Centrum voor Migratie en Interculturele Studies (CeMIS) in samenwerking met de Onderzoeksgroep Overheid en Recht van de Faculteit Rechten van de Universiteit Antwerpen. Tijdens drie studienamiddagen, telkens van 13.30 uur tot 17 uur, gaan ervaren sprekers in op ontwikkelingen in het Unierecht, de mensenrechten, de verblijfsreglementering, het burgerlijk recht en het sociaal recht.

Meer informatie kan hier gevonden worden. 

Locatievoorstelling In Between Time, 22 maart t/m 8 april vm Bijlmerbajes, Amsterdam

Reis door de voormalige Bijlmerbajes, langs luchtplaatsen en cellen waar de tijd stil lijkt te staan. Beklim een witte toren en stap in een landschap vol dromen en herinneringen. Vijf theatermakers uit Tunesië, Syrië, Iran, Soedan, Somalië en vijf makers uit Nederland heten je welkom in de tussentijd, op de plek waar zij hun leven opnieuw beginnen.

Op iedere etage in de Bijlmertoren ontmoet je andere theatermakers. In een oude gevangeniscel beleef je van heel dichtbij oprechte verhalen, de verlaten gangen komen tot leven met poëtische beelden en muziek. Door hardop te dromen creëren zij nieuwe herinneringen en komt hun leven opnieuw in beweging.

Zie hier voor meer informatie over de voorstelling.

Movies that Matter: films over migratie, 23-31mrt Den Haag

 • Onderkomen: uitgeprocedeerde Afghaanse ex-amv’s die overleven met steun van VLOT- Limburg (on tour van 3-30 mei, div steden)
 • Une saison en France: een Centraal-Afrikaanse vluchtelingenfamilie in Frankrijk
 • Taste of Cement: Syrische vluchtelingen werken als bouwvakkers in Libanon
 • Watani My Homeland:, een Syrische vluchtelingfamilie in Duitsland

https://www.moviesthatmatter.nl/festival/programma/filmprogramma/?tab=3&s=14

Conference: Borders and Migration - Rethinking Paradigms at Conceptual Crossroads, 23mrt Utrecht

We are pleased to invite both students and academics to participate in Utrecht University’s Humanities Student Conference “Conceptual Crossroads: Rethinking Paradigms of Borders and Migration.” During this conference, we would like to critically reflect on epistemic and ontological characteristics of the concepts of migration and borders in order to deconstruct them, broaden their implications and search for new ways of engaging with them. Our selection of these two concepts as dialectically intertwined comes from an understanding of their centrality, interrelatedness, and their potential to create new insights on the matter. The conference will offer a platform to various academics and MA/PhD students from different disciplines within the Humanities, who are affiliated with the theme of migration.

More information can be found here

Werkdag RvK: Zwart-wit denken en vluchtelingen: Hoe ga je ermee om? 24 mrt, 10.30-15u Amersfoort

Felle discussies over Zwarte Piet, onze Nederlandse identiteit, de plaats van de islam en uiteraard de komst van vluchtelingen in onze samenleving zijn aan de orde van de dag. Vooral de extremen zijn hoorbaar: zwart en wit drijven het Grijze Midden met haar brede diversiteit aan meningen steeds verder in het nauw.

Tijdens deze werkdag gaan we dieper in op het zwart-wit denken, dat ook in kerkelijke gemeenschappen terugkomt en zoeken we naar manieren om hiermee om te gaan.

Het programma zal bestaan uit een woord vanuit de landelijke Raad, diverse inspirerende en leerzame workshops, en voldoende tijd voor onderlinge ontmoeting tijdens de lunch.

Adres Bergkerk, Dr. A. Kuyperlaan 2, Amersfoort (op loopafstand centraal station)
Deelname is gratis, lunch inbegrepen. Aanmelden graag via: rvk@raadvankerken.nl

Vrouweneetcafe, 31mrt 13.30u, Amsterdam

Het vrouweneetcafé geeft aan vrouwen met een verblijfsvergunning de mogelijkheid om een bijzondere groep vrouwen te leren kennen en solidariteit met hen te tonen.

LET OP: De volgende maanden is het eetcafé een lunch in plaats van een avondeten. Vanaf 13.30 uur is er eten (gratis voor ongedocumenteerden, anderen betalen 5,-). Dit is voor ons een proefperiode om te kijken of we door het vroegere tijdstip meer vrouwen zonder verblijfsvergunning, met name ook vrouwen met kinderen, kunnen bereiken.

WIJ HOREN GRAAG ALS JULLIE VAN PLAN ZIJN OM TE KOMEN - MET OF ZONDER KINDEREN EN/OF VRIENDINNEN. MELD JE AAN BIJ INFO@SVZV.NL.

Adres: 'de Peper', Overtoom 301, in Amsterdam (tram 1, halte j. P. Heijestraat).
Contact via Steungroep Vrouwen Zonder Verblijfsvergunning: www.svzv.nl.

Wake detentiecentrum Rotterdam, 1apr 16-17u

De wakes bij het detentiecentrum Rotterdam vinden plaats elke eerste zondag van de maand, van 16-17u.

Adres: Portelabaan 7, 3045 AT Rotterdam. Contact: connie@maraprojecten.nl

Wake detentiecentrum Zeist, 150ste wake, 8apr 16.15-17.30u

Ter gelegenheid van de 150ste wake is er een speciaal programma. Neem alsjeblieft een witte roos mee!

16.15 uur: Start met een witte Rozenoptocht, lopend van de hoek van de Kampweg en de Richelleweg te Soesterberg (ter hoogte van het voormalige Luchtvaartmuseum).
16.30 uur: Aankomst bij de oprit naar het Detentiecentrum aan de Richelleweg. Begeleid door blazers zingen we: Als alles duister is…
16.35 uur: Welkom door de voorzitter van de Werkgroep Kerkelijke Ondersteuning Vluchtelingenwerk, mevr. Corja Menken-Bekius.
16.45 uur: Toespraak door de heer Koos Janssen, burgemeester van Zeist.
16.55 uur: Het Zola-Koor (vluchtelingenkoor) uit Houten zingt enkele liederen.
17.05 uur: Toespraak door de heer Eduard Nazarsky, directeur van Amnesty International.
17.15 uur: Het Kerkkoor ’t Zand uit Amersfoort zingt enkele liederen.

Meer informatie: http://www.wakezeist.nl/97692796

TK Commissievergadering over JBZ-Raad, 19 april 12.30-15u

JBZ-onderwerpen op het terrein van asiel- en vreemdelingenbeleid

Movies that Matter: Onderkomen, 3-23mei mei 2018 div steden

Ghullam, Keiber en Noori waren minderjarig toen ze, zonder ouders, van Afghanistan naar Nederland vluchtten. Inmiddels zijn ze al jaren in afwachting van een verblijfsstatus en wonen ze in een vervallen sloopflat vlakbij Maastricht. Drie gepensioneerde Maastrichtenaren trekken zich het lot van de jongens aan en bieden hulp in de vorm van advies, afleiding en boodschappen.

https://www.moviesthatmatter.nl/movies_that_matter_on_tour/on_tour_voorjaar_2018/on_tour_mei_2018

Wake Detentiecentrum Zeist: 6 mei, 16.30 uur

Uit protest tegen de detentie van vreemdelingen waken wij elke eerste zondag van de maand.

De Raden van Kerken van Zeist en Soest protesteren al meer dan elf jaar tegen het opsluiten van mensen zonder strafblad. Nog altijd zitten in het Detentiecentrum Zeist onschuldige mensen opgesloten om uitgezet te worden, achter hoge hekken en prikkeldraad.

Locatie: het hek van het Detentiecentrum, Richelleweg 13, Soesterberg

Per auto: Afslag Soesterberg.
OV: bus 56, halte Kampweg Soesterberg, 10 min. lopen via Kampweg

Raden van kerken Zeist en Soest/Soesterberg
Informatie: 06 29025008 / 06-38795678; www.wakezeist.nl

Conference: Border deaths and migration policies: state and non-state approaches, 14-15juni VU

At the end of its research project on border deaths, the Vrije Universiteit Amsterdam, in collaboration with IOM and MSF, invites researchers from across the disciplines, policymakers, state and non-state actors involved in border control and/or search and rescue activities, international organizations, non-governmental organizations, activists, civil servants and practitioners from across the world to engage in a dialogue and confront each other with their findings, experiences and insights about the issue of migration-related border deaths.

Participation is free (no fees) but subjected to registration before 15 May 2018. More information can be found here

14th Migration Summer School, 25th June – 6th July 2018, Florence

The Migration Policy Centre is now taking applications for the 2018 edition of the Migration Summer School, which will take place at the European University Institute in Florence (Italy) from 25th June – 6th July 2018. Applications are welcome from academic and practice backgrounds to create an enriching mix of postgraduate students, civil servants, international organisation practitioners, NGO workers, journalists, policy analysts and teachers from around the world. The Migration Policy Centre has a long-standing experience in organising summer schools and executive trainings. It has been selected by the European Commission (DG DEVCO) to train civil servants in Brussels and in the EU Delegations worldwide.

Deadline: 2nd April 2018. For information, please see the Migration Summer School page.

International Summer School in Forced Migration, 1-13 juli Oxford

The Summer School offers an intensive, interdisciplinary and participative approach to the study of forced migration. It enables people working with refugees and other forced migrants to reflect critically on the forces and institutions that dominate the world of the displaced. The course combines the very best of Oxford University’s academic excellence with a stimulating and participatory method of critical learning and reflection.

https://www.rsc.ox.ac.uk/study/international-summer-school

MigrationRoute Tetterode, 7-8 juli Amsterdam

Tetterode is a monumental living-working premises (woonwerkpand) in the heart of Amsterdam, with a long tradition of supporting unDOCUMENTed refugees. During the weekend of 7th& 8th July, 2018, visitors can follow a migration route throughout the whole building. A route along hope, fleeing, hiding, waiting, struggle and homesickness, but also along ambition, perseverance, talents and encounters. By means of installations, exhibitions, documentaries, debate, workshops, music and texts, the public will participate in the driving force of migrants.

The main theme of MigrationRoute Tetterode (MRT) originates from the cooperation and interaction  between diverse city dwellers:  artists, artisans and inhabitants from the living-working premises Tetterode, refugees & migrants, scientists and documentary makers.

In the weeks running up to the MRT presentation weekend of 7th & 8th July 2018, the artist Oumar Mbengue Atakosso will lead the workshop 'Load & Unloading', giving rise to co-creations from several disciplines which will be presented on 7th & 8th July.

Statelessness Summer Course 30 July - 3 August 2018, Tilburg University

The Course looks at statelessness globally, and draws participants from all regions of the world. This year, the Course will start by offering a reflection on the history and concepts of nationality and statelessness, before moving on to deal with a wide array of legal and policy issues associated with statelessness today. The Course addresses the status of stateless persons, their human rights and right to international protection. Info here