Agenda

Fototentoonstelling ‘50 jaar migratie in Nederland’ 4nov-15dec Rotterdam

Voor de expositie zijn er in totaal 50 mensen, waarvan 25 (gast)arbeiders uit Italië, Spanje, Griekenland, Turkije en Marokko en hun autochtone Nederlandse collega’s, werkgevers, buren, tolken, docenten en niet te vergeten vrijwilligers van de kerken gefotografeerd.

Daarnaast zijn er allerlei persoonlijke spullen en documenten van de gastarbeiders en hun werkgevers te zien. Denk aan bijvoorbeeld een dagboek, werkschoenen, werkcontract, koffers, paspoorten en werkkleding. De tentoonstelling ‘50 jaar arbeidsmigratie in Nederland’ ontrafelt samen met bezoekers de identiteit van Nederland. Dit gebeurt aan de hand van verschillende thema’s zoals werk, gezinshereniging, cultuur, sport, politiek en religie.

Locatie: verzamelgebouw ‘t Klooster, Afrikaanderplein 7 in Rotterdam
www.atlascultureelcentrum.nl

Theater Blind Spot, 6nov-1dec Leiden

In deze unieke mix van podcast, theater en muziek proberen de spelers grip te krijgen op het asielsysteem. In het zoeken naar oplossingen raken zij steeds verder verstrikt in de wirwar aan regels en gaan zij ongemerkt hun grenzen over – en die van de ander.

Beleef Blind spot optimaal met het verdiepingsprogramma bij de voorstellingen op 9, 16, 22, 23, 29 en 30 november. Bij dit speciale programma duik je dieper in de materie van Blind spot, stap je in de schoenen van een IND-medewerker en serveren wij warme gerechten.

Kosten bedragen 22,50 per persoon, voor het verdiepingsprogramma inclusief diner 35,00 per persoon. Na afloop van iedere voorstelling op zondag vindt een talkshow plaats over de materie van Blind spot. Blijf dus vooral hangen en bespreek Blind spot met verschilende gasten. 

Locatie: The Red Carpet Lounge (het oude ABN-gebouw), Stationsweg 31 Leiden. Bestel je tickets hier.

Gespreksbijeenkomst: VLUCHTELINGEN, (UITGEPROCEDEERDE) ASIELZOEKERS EN DE KERKEN, 18nov 20u Oranjekerk Amsterdam

De Asielzoekerscentra raken weer vol. De stroom van vluchtelingen houdt aan. De nood is hoog en steeds vaker wordt bij kerken aangeklopt voor opvang en hulp. Waar doen de kerken goed aan onder de huidige omstandigheden?

Rikko Voorberg, één van de initiatiefnemers achter de Vluchtkerk, is door de kerkenraad van de Oranjekerk in Amsterdam uitgenodigd om kerken wegwijs te maken. Hij gaat daarbij ook in gesprek met Frans Zoer van de taakgroep Vluchtelingen van de Raad van Kerken Amsterdam. Coen van Loon, rooms-katholiek diaken, is aanwezig om toelichting te geven over het project KerkBed.

Meer informatie: www.oranjekerkamsterdam.nl 

Global Forum on Migration & Development Civil Society Days 19-22 November Quito, Ecuador.

Apply to participate by Friday 30 August. You can find the application forms in English, Spanish and French. Also read the FAQs before applying, available in English , Spanish  and French 

TK Plenaire behandeling begroting J&V, 19-21nov DHaag

Debat: A media crisis on refugees, 22nov 20u de Zwijger Amsterdam

The media often portrays newcomers either as a threat or helpless victims in need of saving. The question arises then if there is a “refugee crisis” or can we rather speak of a 'racism in media crisis'? How can we better understand media stereotypes and how are these narratives influencing policy and political discussions in Amsterdam, the Netherlands and Europe? Next, how do these media narratives then impact the daily lives of newcomers in Amsterdam and in the Netherlands and other European countries? Besides looking at media narratives and political debates in Amsterdam, we will zoom in to the national and European context of media frames and narratives and the impact of these.

https://dezwijger.nl/programma/a-media-crisis-on-refugees

Werkdag Raad van Kerken Geloven voorbij Grenzen, 23 november Amersfoort

De werkdag is bedoeld voor ieder die zich vanuit kerken en geloofsgemeenschappen inzet voor vluchtelingen en asielzoekers.

Op deze dag zal de projectgroep ook haar nieuwe uitgave presenteren, met als titel ‘Geloven voorbij grenzen. Over de kerkelijke betrokkenheid bij vluchtelingen en asielzoekers’. Met deze brochure wil de Raad de velen die zich met hart en ziel inzetten voor vluchtelingen en asielzoekers bemoedigen en motiveren om door te gaan. Hoe kunnen we onze idealen van compassie en rechtvaardigheid, van geloof, hoop en liefde levend houden in een weerbarstige en complexe praktijk?

Locatie: Bergkerk, Dr. A. Kuyperlaan 2 Amersfoort
Voor het programma: klik hier

Film #387, 23 – 27 November 18u IDFA

Fragments of a love letter and a few photographs still unaltered. A hoodie, a pair of trousers, a belt... That’s what little is left of “#387”, one of the over 800 migrants who perished on April 18 2015 off the Libyan coast. In Milan, forensic pathologist Cristina Cattaneo leads the largest identification operation ever undertaken to date in the Mediterranean region. On the field, in the smallest villages of West Africa, ICRC’s anthropologist Jose Pablo Baraybar meets the families of the missing to collect ante mortem information.

https://www.idfa.nl/nl/film/16ee6f5f-4217-4af6-8462-4e6a4f431a1d/387

Amsterdam City Rights: Markt met internationale entrepreneurs, 24 nov 14-18u A’dam

Locatie: de Volkskamer, Van Ostadestraat 233-D Amsterdam
Info: https://nl-nl.facebook.com/events/589295434904982/

Theater Refugee on Trial: Rechtszaak van Afghaanse Journalist vs. NL, 26nov 20u de Zwijger A'dam

In deze interactieve performance gaat de gevluchte Ali J. in beroep bij de rechtbank. Ali beweert als journalist aanwezig te zijn geweest bij een mislukte poging door de Taliban om dure technologie van zijn Amerikaanse collega te stelen. Zo is hij in het vizier van de terreurgroep gekomen en heeft hij na een ternauwernood gelukte ontsnapping besloten dat zijn leven in Afghanistan niet langer veilig is. De IND vindt zijn bewijs echter ongeloofwaardig en incoherent. Het aanwezige publiek mag Ali vragen stellen en zal uiteindelijk moeten beslissen over zijn toekomst. Het door Ehsan Fardjadniya geregisseerde stuk nodigt toeschouwers uit kritisch mee te denken over het label ‘vluchteling’.Wat is nodig om als vluchteling te worden erkend, en wie beslist daarover?

https://dezwijger.nl/programma/refugee-on-trial

TK Commissie over JBZ-Raad, 28nov 10-12:30u

Agenda:

  • Formele JBZ-Raad 2 en 3 december (JBZ-onderwerpen op het terrein van asiel- en vreemdelingenbeleid)

TK Commissie JBZ-Raad, 28nov 10-12:30u

Formele JBZ-Raad 2 en 3 december (JBZ-onderwerpen op het terrein van asiel- en vreemdelingenbeleid)
Agenda nog niet bekend.

Platform Migranten zonder Verblijfsvergunning, 28nov 10:15-13u Utrecht

Nog geen agenda bekend. Informatie via Stichting LOS, info@stichtinglos.nl

Beauty Benefiet Fanga Musow, 30 november 12-18u Utrecht

Wij zijn blij dat bij Fanga Musow vrouwen (en kinderen) komen en gaan. Velen van hen vertrekken op een positieve manier; sterker als persoon én met verblijfstatus en een nieuwe toekomst voor zich. Lusine is één van hen. Zij is ruim twee jaar geleden bij Fanga weggegaan en heeft nu een eigen kapperszaak aan huis. Graag wil zij zich inzetten voor het werk van Fanga Musow. Zij is initiatiefnemer van dit benefiet event en organiseert samen met zowel huidige als oud-bewoonsters van Fanga deze prachtige middag. Ook professioneel visagist Armine zet zich belangeloos in op deze dag.

Locatie: Buurthuis de Speler.

Wake Detentiecentrum Zeist: 1dec, 16.30 uur

Uit protest tegen de detentie van vreemdelingen waken de Raden van Kerken van Zeist en Soest al meer dan elf jaar elke eerste zondag van de maand. 

Locatie: het hek van het Detentiecentrum, Richelleweg 13, Soesterberg

Per auto: Afslag Soesterberg.
OV: bus 56, halte Kampweg Soesterberg, 10 min. lopen via Kampweg

Raden van kerken Zeist en Soest/Soesterberg
Informatie: 06 29025008 / 06-38795678; www.wakezeist.nl

Wake detentiecentrum Rotterdam, 1dec 16-17u

De wakes bij het detentiecentrum Rotterdam vinden plaats elke eerste zondag van de maand, van 16-17u.

Adres: Portelabaan 7, 3045 AT Rotterdam. Contact: connie@maraprojecten.nl

TK Commissie AO Mensenhandel, 5dec 10-13u DHaag

Agenda:

Kabinetsreactie Dadermonitor Mensenhandel 2013-2017 (kst 28638-174, 13.9.19)

Verkiezing Mensenrechtenmens, 10dec 14-17u Geertekerk Utrecht

Rondom de prijsuitreiking heeft het College voor u een programma samengesteld waarbij we met elkaar in gesprek gaan over effectieve manieren om geweld tegen vrouwen in Nederland te voorkomen en tegen te gaan. Dagvoorzitter is Naima Azough. Ook is er volop gelegenheid mensen en organisaties te ontmoeten die zich bezighouden met mensenrechten en geweld tegen vrouwen. We sluiten de dag om 17.00 uur af met een borrel. Het volledige programma ontvangt u binnenkort. 

U kunt zich tot 3 december inschrijven via het inschrijfformulier

Symposium mensenrechten, 12 december 15:30 – 17:00 u, Theater Diligentia, Den Haag

Mensenrechten gelden voor iedereen. Overheidsvoorzieningen zijn bedoeld om mensenrechten te realiseren, maar zijn niet voor iedereen even toegankelijk. Bijvoorbeeld omdat voorzieningen alleen online toegankelijk zijn of omdat het voorzieningenstelsel complex is. Het symposium mensenrechten zal verschillende kanten van dit thema verkennen.

De toegankelijkheid van voorzieningen is óók het themadeel van het Nationaal Actieplan Mensenrechten. Dit plan schetst hoe het kabinet de toegankelijkheid van voorzieningen wil bevorderen vanuit een mensenrechtenperspectief. Tijdens het symposium zal minister Kajsa Ollongren spreken over mensenrechten in Nederland en het Nationaal actieplan lanceren.

Lezing: `Geloven voorbij grenzen´, 18dec 19:30u Breda

De brochure ‘Geloven voorbij Grenzen’ (over de kerkelijke en humanitaire  betrokkenheid bij vluchtelingen en  asielzoekers) zal gepresenteerd worden door  de voorzitter  van de werkgroep Vluchtelingen Raad van Kerken.

Adres: Mondiaal Centrum Breda, Roland Holststraat 71
Nadere informatie op www.mondiaalcentrumbreda.nl

Lezing John van Tilborg over Bed, Bad en Brood en begeleiding, 15jan 19:30u Breda

Adres: Mondiaal Centrum Breda, Roland Holststraat 71
Nadere informatie op www.mondiaalcentrumbreda.nl