Agenda

FEANTSA: Homelessness among mobile EU citizens: New data from four EU cities, 9dec 11-13:30u

The reality of mobile EU citizens who do not have access to the rights enshrined in the treaties of the functioning of the EU becomes clear as the number of those who experience homelessness across Member States has been on the rise. Comprehensive data about EU citizens and the factors that push individuals into destitution remain scarce. This is a major challenge in developing support solutions and policies to prevent homelessness among people engaging in free movement.

As part of the PRODEC (Protecting the Rights of Destitute mobile EU citizens) project, FEANTSA initiated a data collection process in four European cities. Our aim is to increase the knowledge on this topic and to put it on the public agendas of the European and national institutions.

https://www.feantsa.org/en/event/2021/12/09/homelessness-among-mobile-eu...

Demo Soedanese vluchtelingen, 9 dec, 14- 16u IND-kantoor Amsterdam

Op dit moment worden er mensen vermoord in Soedan. De dictatuur en burgeroorlog zijn levensgevaarlijk. Wij demonstreren voor Soedanese vluchtelingen. Zij krijgen hier geen verblijfsvergunning. Nederland blijft Soedan zien als een veilige plek en dat is het niet.

Wij demonstreren om aandacht te krijgen van de IND. Geef ons het recht op een normaal leven in veiligheid. Niet als daklozen, maar als volwaardige burgers. Met onderdak, gezondheidszorg en educatie.

Locatie: Pieter Calandlaan 1 (tegenover station Lelylaan)
https://www.facebook.com/103874804545116/posts/416612736604653/?sfnsn=mo
https://www.doorbraak.eu/9-december-amsterdam-demonstratie-voor-verblijfsrecht-voor-soedanese-vluchtelingen/

Raadsledendebat: Over de positie van ongedocumenteerde Amsterdammers, 9dec 19:30u de Balie

In dit programma, dat we maken in samenwerking met ASKV / Steunpunt Vluchtelingen, gaan verschillende gemeenteraadsleden met elkaar in debat over de vraag wat de gemeente kan en moet doen om ongedocumenteerden te ondersteunen.

De positie van ongedocumenteerde vluchtelingen in de stad is nog altijd ingewikkeld. In 2019 startte de pilot Landelijke Vreemdelingen Voorziening (LVV) in vijf gemeenten, waaronder Amsterdam. Die pilot voorziet onder meer in 24-uursopvang voor een deel van de mensen die ongedocumenteerd zijn geraakt en daardoor nauwelijks aanspraak kunnen maken op sociale voorzieningen. 

Moet de LVV worden voortgezet? Moeten ongedocumenteerden die niet toegelaten worden in de LVV opgevangen worden? En hoe zit het met toegang tot medische zorg en onderwijs? Daarover praten we in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen met raadsleden.  

https://debalie.nl/programma/raadsledendebat-een-betere-positie-voor-ongedocumenteerde-amsterdammers-09-12-2021/

Seminar: 25-jarig bestaan CMR, 17dec 13-16:30, Nijmegen

Met inleidingen van:

  • Elspeth Guild: Challenges to the Schengen Area of Free Movement of Persons - Covid-19, Terrorism and Refugees
  • Tineke Strik: Externalisation - Dealing with migration: some rule of law concerns.

https://www.ru.nl/law/cmr/25/

Wake Detentiecentrum Zeist 2jan, 16:30

Elke 1e zondag van de maand staan we stil bij vreemdelingendetentie in Kamp van Zeist. Een teken aan de politiek dat het vreemdelingenbeleid anders moet.

info: 0629025008 en www.wakezeist.nl of fb

Wake detentiecentrum Rotterdam, 2jan 16-17u

Elke eerste zondag van de maand is er een wake bij het Detentiecentrum bij Rotterdam-The Hague Airport (Vliegveld Zestienhoven). Je bent van harte welkom om samen met ons d.m.v. liederen, gedichten, gebeden en verhalen uitdrukking te geven aan je schaamte en onvrede over het Nederlandse vreemdelingenbeleid.

Locatie: Detentiecentrum bij Rotterdam-The Hague Airport (vliegveld Zestienhoven), Portelabaan 7, 3045 AT Rotterdam