Agenda

Tentoonstelling: 'Ik ben een geboren buitenlander', 23 sep - 3 jun 2018 Stedeljk Museum A’ dam

Het Stedelijk Museum Amsterdam onderzoekt in een aantal tentoonstellingen in 2017-2018 verschillende aspecten van het thema migratie. In “Ik ben een geboren buitenlander” staat de collectie van het museum centraal: Hoe verhouden kunstenaars zich tot migratie, en op welke wijze brengen ze dit thema in beeld?

De tentoongestelde werken variëren van foto’s van de Nederlandse migranten die rond 1900 arriveerden op Ellis Island, New York en Surinaamse Nederlanders die zich in de jaren ’70 vestigden in de Bijlmer, tot meer actuele beelden van vluchtelingen aan de kust van Zuid-Spanje.

http://www.stedelijk.nl/tentoonstellingen/ik-ben-een-geboren-buitenlander

Expositie van Floribert  en Grietje, 29 april - 16juni, Utrecht

Drie  jaar lang werkten Floribert Kadima Moussa [1972, Dem. Rep. Congo] en Grietje van Ginneken [1948] als maatjes. Zij is kunstenares en vrijwilligster bij de Noodopvang Dakloze Vreemdelingen en hij zocht als Franssprekende en zwaar getraumatiseerde man houvast en contact. Op de expositie zijn werken te zien waaraan Floribert en Grietje samen gewerkt hebben. Een combinatie van grafiek, aquarel en tekst. Opening 29 april 13.30u.

Podium Oost , Oudewijkerdwarsstraat 148 in Utrecht.

Theater: Stillevens van Verzet, nog op 14, 16 mei, 5 juni Den Haag

Den Haag kent in de Tweede Wereldoorlog twee dappere verzetsheldinnen. De schilderes Ru Paré en de zangeres Do Versteegh. Zij redden samen van 52 Joodse kinderen het leven door onderduikadressen te regelen, bonkaarten en valse persoonsbewijzen te laten namaken.

Als het nodig is verplaatst Ru Paré de kinderen, die ze voor de veiligheid ‘schilderijen’ noemt, keer op keer. Stil en onopvallend doet zij dat waarvan zij vindt ‘dat het gebeuren moet ‘. Do Versteegh verdient geld voor de onderduikkinderen met illegale huisconcerten.

Wij maken er met de Mix een toneelstuk over. Maar dan stapt Sahar het podium op. Sahar is vluchtelinge en komt uit Iran. Dit verhaal lijkt op dat van mij! zegt ze.

Sahar maakt duidelijk dat er nog steeds, ook hier in Nederland, volwassen mensen zijn en kinderen die moeten onderduiken en valse papieren nodig hebben om te kunnen vluchten en veilig te zijn. Dat die kinderen niet naar school kunnen en steeds weer moeten verhuizen op zoek naar een plek waar ze mogen blijven. Kinderen waarvan de levens stilstaan net als toen.

http://www.zeeheldentheater.nl/genre/?category=Familie%20Voorstelling

Wijksafari AZC Utrecht, 16 mei – 30 juni

Na een overrompelende serie WijkSafari’s, is Adelheid Roosen met haar theater-kompanen opnieuw geland in Utrecht. De wijk Overvecht, met het asielzoekerscentrum als wervelend hart, wordt tot podium gemaakt. Weg van geboortegrond nemen vluchtelingen onze spelers in adoptie. Verweven levens stellen zich aan u voor. 

Kaarten via Stadsschouwburg Utrecht www.ssbu.nl  030- 2302023
http://www.zinaplatform.nl/project.php?id=35&l=en&l=nl/

Lokale acties tegen uitzettingen naar Afghanistan, 25-27 mei, diverse steden

Op 25, 26 en 27 mei organiseren lokale groepen in verschillende provincies acties om aandacht te vragen voor onveilig Afghanistan. Wees erbij! Met lokale acties kunnen we veel aandacht en zichtbaarheid genereren voor de onveilige situatie in Afghanistan #stuurzenietterug.

https://actie.degoedezaak.org/calendars/lokaal-actieweekend-stuurzenietterug

Vrouweneetcafe, 26 mei 13.30u, Amsterdam

Het vrouweneetcafé geeft aan vrouwen met een verblijfsvergunning de mogelijkheid om een bijzondere groep vrouwen te leren kennen en solidariteit met hen te tonen. Vanwege de ramadan is er deze keer een uitje naar de dierentuin. Neem contact op met de Steungroep als je mee wil.

Adres: 'de Peper', Overtoom 301, in Amsterdam (tram 1, halte j. P. Heijestraat).
Contact via Steungroep Vrouwen Zonder Verblijfsvergunning: www.svzv.nl.

Platform Migranten Zonder Verblijfsvergunning, 31 mei 10.15-13u Utrecht

Agenda:

  • BBB-ontwikkelingen (spreker te bevestigen)
  • Dublinclaimanten buiten de BBB, wat kunnen we?
  • Basic Rights Festival en Summerschool: uitleg over de plannen
  • Uitwisseling ander nieuws van de lokale organisaties

Aanmelden bij Rian Ederveen, Stichting LOS

Wake Detentiecentrum Zeist: 3 juni, 16.30 uur

Uit protest tegen de detentie van vreemdelingen waken wij elke eerste zondag van de maand.

De Raden van Kerken van Zeist en Soest protesteren al meer dan elf jaar tegen het opsluiten van mensen zonder strafblad. Nog altijd zitten in het Detentiecentrum Zeist onschuldige mensen opgesloten om uitgezet te worden, achter hoge hekken en prikkeldraad.

Locatie: het hek van het Detentiecentrum, Richelleweg 13, Soesterberg

Per auto: Afslag Soesterberg.
OV: bus 56, halte Kampweg Soesterberg, 10 min. lopen via Kampweg

Raden van kerken Zeist en Soest/Soesterberg
Informatie: 06 29025008 / 06-38795678; www.wakezeist.nl

Wake detentiecentrum Rotterdam, 3 juni 16-17u

De wakes bij het detentiecentrum Rotterdam vinden plaats elke eerste zondag van de maand, van 16-17u.

Adres: Portelabaan 7, 3045 AT Rotterdam. Contact: connie@maraprojecten.nl

Equator netwerkbijeenkomst, 6 juni 15.30-17u, Amsterdam

Equator organiseert jaarlijks een netwerkbijeenkomst voor inhoudelijke uitwisseling en informele ontmoeting met samenwerkingspartners. Dit jaar is het thema: GGZketen voor asielzoekers, ongedocumenteerden en slachtoffers van mensenhandel en seksueel geweld: knelpunten en kansen.

Samenwerkingspartners van Equator met verschillende rollen in de zorgketen vertellen in korte presentaties tegen welke belemmeringen zij aanlopen, maar ook welke kansen zij zien voor verdere verbetering in de samenwerking en het zorgaanbod voor deze doelgroepen.

Aanmelden vóór 25 mei via info@equatorfoundation.nl. Deelname is gratis

Waken bij de migrantengevangenis Schiphol, 10 juni 14-15.30u

Iedere tweede zondag van de maand van 14.00 tot 15.30 uur

In deze gevangenis naast de startbaan zitten veel mensen die niet in Nederland mogen (ver)blijven omdat ze niet over voldoende papieren beschikken. Met deze wakes willen we een teken van solidariteit aan de migrantengevangenen geven. Ook willen we duidelijk maken dat wij grote vragen hebben bij het opsluiten van mensen die niets misdaan hebben.

Adres: Duizendbladweg 100, 1171 VA Badhoevedorp.
Info: www.schipholwakes.nl

Conference: Border deaths and migration policies: state and non-state approaches, 14-15juni VU

At the end of its research project on border deaths, the Vrije Universiteit Amsterdam, in collaboration with IOM and MSF, invites researchers from across the disciplines, policymakers, state and non-state actors involved in border control and/or search and rescue activities, international organizations, non-governmental organizations, activists, civil servants and practitioners from across the world to engage in a dialogue and confront each other with their findings, experiences and insights about the issue of migration-related border deaths.

Participation is free (no fees) but subjected to registration before 15 May 2018. More information can be found here

Benefiet: Stap in de Wereld van een Vluchteling, 16 juni Amsterdam

U wordt om 16 uur ontvangen in de binnentuin van de Hermitage, waar ook het kantoor van Dokters van de Wereld is gevestigd. U zult aan boord stappen van de Lampedusa voor een rondvaart door de Amsterdamse grachten. Luister tijdens de rondvaart naar het vluchtverhaal van Rachid.
Na de rondvaart ontmoet u onder andere Aisha en Rahman. Kom erachter waarom zij naar Nederland zijn gevlucht. Waar verbazen ze zich over in ons land? En hoe vinden ze bijvoorbeeld hun weg naar een dokter?

Aansluitend kunt u genieten van heerlijke wereldse gerechten tijdens een Walking Dinner. Wandel door de binnentuin van de Hermitage en bewonder o.a. de expositie ‘Ville de Calais’ van topfotograaf Henk Wildschut. En hoor van Henk Wildschut zelf over zijn ervaringen in het vluchtelingenkamp in Calais.
Tickets kosten 65 euro. Dit is inclusief rondvaart, fototentoonstelling én Walking Dinner. De opbrengst van deze benefietdag gaat naar ons werk voor vluchtelingen en migranten.

http://doktersvandewereld.m17.mailplus.nl/nct3739085/iM7Gk3PxKqjbj96

Expertmeeting Perspectief bieden aan migranten en vluchtelingen, 19 juni 17-19u Den Haag

Cordaid, Justice & Peace Nederland en Kerk in Actie organiseren deze expert meeting naar aanleiding van het verschijnen van twee kabinetsnota’s: de integrale migratieagenda en de beleidsnota voor buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking.

Als christelijke organisaties, wereldwijd actief tot in de haarvaten van de samenleving, hebben wij veel moeite met een regeerakkoord dat vooral inzet op het tegenhouden en terugsturen van migranten en vluchtelingen. We vinden zo’n beleid niet houdbaar, niet effectief ook in het bieden van perspectief voor migranten en vluchtelingen, zowel daar als hier.

Tijdens de expertmeeting zullen verschillende experts inzicht geven over hoe we het beste perspectief kunnen geven aan migranten en vluchtelingen. Na de pitches van de experts is er volop ruimte voor debat en discussie.

Heeft u een suggestie voor een positief migratie- en ontwikkelingsbeleid? Kom dan naar deze expertmeeting!
Locatie: Bankhal van Het Nutshuis (Riviervismarkt 5, 2513 AM Den Haag)

Jubileum INLIA, 22-24juni Groningen

Dertig jaar geleden tekenden honderden (inmiddels meer dan duizend) lokale geloofsgemeenschappen uit heel Europa deze verbondstekst. Zij verbonden zich aan de daarin geformuleerde uitgangspunten. Ter ondersteuning van het zo ontstane Charternetwerk werd in 1988 door deze kerken de Stichting INLIA als dienstverleningsorganisatie opgericht.

Dertig jaar Charter is geen reden om feest te vieren.  Het feit dat onze betrokkenheid en inzet zo nadrukkelijk nodig was, is eerder reden tot droefenis en bezinning. Wel is het goed om te bedenken waartoe we als mensen met elkaar ook in staat zijn: het uitsteken van de handen naar iemand in nood, het ineen slaan van handen, elkaar helpen dragen, steunen, bemoedigen, aanmoedigen. Verschil maken in het leven van mensen, mensen (weer) een toekomst geven.

U kunt zich vanaf nu al melden, als u gebruik wilt maken van accommodatie voor overnachting (bij gastgezinnen of een voorziening van INLIA en/of het Grand Theatre). Daarvoor, en voor eventuele vragen op dit moment, is het mailadres:  info@charter1988.nl

Summer School on International Immigration Law, 25 June - 13 July, University of London

In an era of massive influx of migrants and refugees, this course will examine a series of key topics related to international immigration and refugee law, and the challenges posed from a legal perspective. It will provide with a broad overview of the main legal instruments in place concerning asylum, migration, human smuggling and trafficking, such as the 1951 Refugee Convention (Geneva Convention) and 1967 Protocol or the 2000 Palermo Protocols attached to the Convention against Transnational Organized Crime. Regional sub-systems, such as the EU legal framework will be explored by focusing on themes such as the legal migration, detention of asylum seekers and irregular migrants, deportation and criminalisation of migration. With the aim of embracing a holistic approach to the examined topics, selected national legislation and case law will be explored as well.

Teaching in the form of lectures and seminars, including group exercises, will be supplemented by field trips to institutions and NGOs (such as the AIRE Centre, Immigration Law Practitioners’ Association, Amnesty International UK, the UNHCR etc) with a view to gaining valuable insights into the practical dimension of migration and refugee law. 

The closing date for applications is 25 May 2018.
https://www.qmul.ac.uk/summer-school/what-can-i-study/modules/international-migration-law.html

14th Migration Summer School, 25th June – 6th July 2018, Florence

The Migration Policy Centre is now taking applications for the 2018 edition of the Migration Summer School, which will take place at the European University Institute in Florence (Italy) from 25th June – 6th July 2018. Applications are welcome from academic and practice backgrounds to create an enriching mix of postgraduate students, civil servants, international organisation practitioners, NGO workers, journalists, policy analysts and teachers from around the world. The Migration Policy Centre has a long-standing experience in organising summer schools and executive trainings. It has been selected by the European Commission (DG DEVCO) to train civil servants in Brussels and in the EU Delegations worldwide.

Deadline: 2nd April 2018. For information, please see the Migration Summer School page.

Basic Rights Festival, 30 Juni 11-17u Utrecht

Doel van het festival is om ongedocumenteerden te informeren over hun rechten, en te stimuleren om voor hun rechten op te komen. Daarom zijn er workshops over basisrechten, zoals : werk, onderwijs, gezondheid, politie en de landelijke ontwikkelingen met BBB.

Bovendien zijn er workshops van ongedocumenteerden zelf, die vertellen hoe zij opkomen voor hun rechten. Bijvoorbeeld door te vloggen, door benefiets te organiseren, met de vakbond samen te werken of samen te protesteren over de situatie in de BBB.

Natuurlijk is er genoeg tijd om elkaar te leren kennen, en er is genoeg te eten.

Het festival is speciaal bedoeld voor ongedocumenteerden. Voor hen kunnen we reiskosten vergoeden, mits met groepsticket gereisd wordt. We horen graag vantevoren hoeveel mensen zullen komen. Aanmelden bij Rian Ederveen, Stichting LOS

Basic Rights Festival, 30 juni 11-18u Utrecht

Doel van het festival is om ongedocumenteerden te informeren over hun rechten, en te stimuleren om voor hun rechten op te komen. Daarom zijn er workshops over basisrechten, zoals : werk, onderwijs, gezondheid, politie en de landelijke ontwikkelingen met BBB. Bovendien zijn er workshops van ongedocumenteerden zelf, die vertellen hoe zij opkomen voor hun rechten. Bijvoorbeeld door te vloggen, door benefiets te organiseren, met de vakbond samen te werken of samen te protesteren over de situatie in de BBB.

Natuurlijk is er genoeg tijd om elkaar te leren kennen, en er is genoeg te eten.

Het festival is speciaal bedoeld voor ongedocumenteerden. Voor hen kunnen we (na overleg) reiskosten vergoeden, mits met groepsticket gereisd wordt
Locatie: Villa Vrede.

International Summer School in Forced Migration, 1-13 juli Oxford

The Summer School offers an intensive, interdisciplinary and participative approach to the study of forced migration. It enables people working with refugees and other forced migrants to reflect critically on the forces and institutions that dominate the world of the displaced. The course combines the very best of Oxford University’s academic excellence with a stimulating and participatory method of critical learning and reflection.

https://www.rsc.ox.ac.uk/study/international-summer-school

Summer School "Cultures, Migrations, Borders" 3-12 juli Lesbos

The Summer School aims at bringing together students and researchers in humanities and social sciences with an interest in borders and migration. The program is designed to combine theoretical instruction by academic researchers who had made important contributions to the field of migration and border studies with various on-site activities. The North Eastern Aegean island of Lesvos  is currently one of the most important gates of immigrants and refugees to Greece and Europe and the site of a massive humanitarian intervention. The program aims to address political, ethical, methodological and theoretical questions in this challenging landscape.

Deadline 15 mei. More information can be found here

MigrationRoute Tetterode, 7-8 juli Amsterdam

Tetterode is a monumental living-working premises (woonwerkpand) in the heart of Amsterdam, with a long tradition of supporting unDOCUMENTed refugees. During the weekend of 7th& 8th July, 2018, visitors can follow a migration route throughout the whole building. A route along hope, fleeing, hiding, waiting, struggle and homesickness, but also along ambition, perseverance, talents and encounters. By means of installations, exhibitions, documentaries, debate, workshops, music and texts, the public will participate in the driving force of migrants.

The main theme of MigrationRoute Tetterode (MRT) originates from the cooperation and interaction  between diverse city dwellers:  artists, artisans and inhabitants from the living-working premises Tetterode, refugees & migrants, scientists and documentary makers.

In the weeks running up to the MRT presentation weekend of 7th & 8th July 2018, the artist Oumar Mbengue Atakosso will lead the workshop 'Load & Unloading', giving rise to co-creations from several disciplines which will be presented on 7th & 8th July.

Statelessness Summer Course 30 July - 3 August 2018, Tilburg University

The Course looks at statelessness globally, and draws participants from all regions of the world. This year, the Course will start by offering a reflection on the history and concepts of nationality and statelessness, before moving on to deal with a wide array of legal and policy issues associated with statelessness today. The Course addresses the status of stateless persons, their human rights and right to international protection. Info here

Summer course: Citizenship and Migration: Europe’s 21st Century Challenges, 6-10 aug Nijmegen

This summer course will give you new perspectives and insights into the meaning of citizenship and migration in the European Union and help you develop an understanding of relevant policies and laws affecting migrants and citizens. A background in law or social sciences is welcomed but not essential for the course.

http://www.ru.nl/radboudsummerschool/courses/2018/citizenship-migration-europe-21st-century/

International Summer School in Refugee Law and Rights, 10-19aug Olomouc, Czech Republic

Due to ongoing wars and prolonged hostilities in several parts of the world, the number of persons seeking an international protection in the EU countries has rapidly grown, making access to asylum and a full refugee protection an important but challenging task. Based on previous success of CESI International Summer Schools in refugee protection (2012-2015) at University of Sarajevo, this year’s International Summer School in Refugee Law and Rights, transferred to Palacký University Olomouc with long-standing tradition of humanitarian studies, will once again offer both general training in refugee law and a specific case-study analysis of the access to asylum and application of asylum rights in four countries of the Central and Southeastern Europe: Bulgaria, Hungary, Croatia and the Czech Republic.

For further information : www.refugees.upol.cz