Amsterdamse organisaties: 24-uursopvang nodig voor daklozen en ongedocumenteerden

Momenteel worden dagelijks tientallen daklozen en ongedocumenteerden overdag welkom geheten in opvangcentra en inloophuizen. Maar door de uitbraak van Covid-19 sluiten die nu steeds vaker de deuren. Zo heeft inloophuis Boost in Oost inmiddels de deuren gesloten. Het Wereldhuis aan de Nieuwe Herengracht is nog wel open, maar daar verzamelen zich nu steeds meer mensen in een kleine, slecht geventileerde ruimte, en ook deze hulporganisatie overweegt de deuren dicht te moeten doen.

Daarmee zouden tientallen mensen overdag geen plek meer hebben om te verblijven. De gemeentelijke nachtopvang blijft voorlopig nog wel open. Organisaties als het Rode Kruis Amsterdam, de Protestantse Diaconie en ASKV vragen om van de nachtopvang een 24-uursopvang te maken zodat alle ongedocumenteerden en andere daklozen permanent binnen kunnen blijven. “Om het virus enigszins het hoofd te kunnen bieden zijn rust en weerbaarheid essentieel – iets wat in een situatie van dakloosheid verre van gewaarborgd kan worden”, zeggen de veertien organisaties.

Ook vragen zij om de geplande ontruiming van de gekraakte parkeergarage Kempering in Zuidoost uit te stellen tot begin april. Hier zit een groep ongedocumenteerden verbonden aan We Are Here.

https://www.parool.nl/amsterdam/hulporganisaties-geef-ongedocumenteerden-en-daklozen-24-uursopvang~b78d0a3f/, 13.3.20