Rb: HIV-patient kan wel naar Burundi

Uit het BMA-advies komt naar voren dat eiseres sinds 2006 is besmet met het HIV-virus, vorig jaar een herseninfarct (of hersenbloeding) heeft gehad en lijdt aan boezemfibrilleren en een verhoogde bloeddruk. Bij het uitblijven van een behandeling kan met betrekking tot de HIV en de bloeddruk op enige termijn een medische noodsituatie ontstaan. Eiseres kan reizen, indien wordt voldaan aan enige medische reisvoorwaarden. Volgens het advies is in het land van herkomst behandeling aanwezig.

Met hetgeen eiseres in beroep heeft aangevoerd heeft zij niet aannemelijk gemaakt dat de benodigde medicatie voor haar in het land van herkomst niet beschikbaar of toegankelijk is.

De rechtbank is van oordeel dat verweerder zich terecht op het standpunt heeft gesteld dat de brief van haar behandelaar geen nadere onderbouwing biedt voor het standpunt dat eiseres geen toegang tot de benodigde medicatie zou hebben. Ook de stelling dat de medicatie toevoer onderbroken wordt heeft eiseres niet nader onderbouwd anders dan haar verwijzing naar haar eigen ervaring. Verweerder heeft dit en de algemene verwijzing naar een website, terecht onvoldoende geacht.

Verweerder heeft zich daarom op het standpunt kunnen stellen dat geen uitstel van vertrek als bedoeld in artikel 64 van de Vw verleend hoeft te worden.

Rb den Haag AWB - 18 _ 355, 26.1.18
http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBDHA:2018:775