Deskundigenadvies zoals ambtsberichten, leeftijdonderzoek, DNA-onderzoek, taalanalyse en medische advisering spelen een belangrijke, vaak doorslaggevende rol in de beoordeling van een asielaanvraag. In het advies concludeert de ACVZ dat het daarom problematisch is dat het voor sommige adviesdomeinen ontbreekt aan objectieve kwaliteitsmaatstaven waaraan het deskundigenadvies in het vreemdelingenrecht dient te voldoen.
De staatssecretaris geeft in zijn reactie van 22 februari 2013 aan de aanbevelingen niet op te volgen. Volgens de staatssecretaris is “het centreren van de bureaus in één organisatie geen garantie voor zorgvuldigheid en onpartijdigheid, noch een maatregel die naar verwachting op enige wijze zal bijdragen aan een verhoging van de kwaliteit van het onderzoek of de conclusies”. Volgens de staatssecretaris werden er ook geen voorbeelden van partijdigheid en onafhankelijkheid in het ACVZ-advies naar voren gebracht.
Daarnaast acht de staatssecretaris het niet noodzakelijk om een onafhankelijke autoriteit te creëren die toeziet op de kwaliteit van deskundigen en die verantwoordelijk zou zijn voor de erkenning en registratie van deskundigen die de IND adviseren. “Ook hier geldt dat de verschillende bureaus niet alleen werkzaam zijn binnen het asieldomein. De verschillende diensten kennen variërende zelfstandige vormen van erkenning, registratie en kwaliteitscontrole. Niet valt in te zien op welke wijze het loslaten van de huidige werkwijze zou bijdragen aan de (controle op) de kwaliteit van de werkzaamheden.”
(kamerstuk 19637: 1606, 22.2.13)
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-19637-1606.html